Wyznacz punkt wspólny płaszczyzny
zeco0: Prosze was o pomoc. Nie moge sobie poradzić z tymi dwoma zadanaimi.
1) Wyznacz punkt wspólny płaszczyzny 2x−y+3z+2=0 oraz prostej przechodzącej przez
punkty A(−1.−2,3), B(4,4,2). Sprawdz poprawność.
2) Znajdz rownanie ogólne płaszczyczy przechodzącej przez punkt a(3,−4,1) i prosta
Sprawdź poprawność.
5 lut 19:01
iryt:
1)
AB→=[5,6,−1] wektor kierunkowy prostej
x=−1+5t
y=−2+6t
z=3−t, t∊R
Punkt przebicia płaszczyzny
2*(−1+5t)−(−2+6t)+3*(3−t)+2=0⇔
t=−11
P=(−1+5*(−11),−2+6*(−11), 3+11)=(−56, −68, 14)
sprawdź, czy wsp. punktu P spełniają równanie płaszczyzny.
5 lut 19:10
zeco0: Skąd wyznaczyłes: x=−1+5t
y=−2+6t
z=3−t, t∊R
5 lut 19:23
zeco0: Juz wiem
5 lut 19:25
iryt:
Drugie zrobione?
5 lut 20:57
zeco0: Zrobione

Proszę tylko o sprawdzenie rozwiązania

Zacząłem od równań do t i wyznaczyłem kolejno:
Potem wyznaczyłem wektor prostopadły do płaszczyzny P
0A→=[11,2,−28].
Po podstawieniu do wzoru a(x−x
0)+b(y−y
0)+c(z−z
0)=0 otrzymałem równanie ogólne płaszczyzny:
11x+2y−28z+3=0
Sprawdzenie:
1) Podstawiłem punkt A to rownania 11*3+2*(−4)−28*1+3=0 zgadza sie 0=0
2) 11(−3+2t)+2(1+3t)−28(−1+t)+3=0 zgadza sie 0=0
Proszę jednak o zweryfikowanie poprawności obliczen
6 lut 19:12
Mila:
Dobrze,
n→[11,2,−28] to wektor normalny płaszczyzny.
Możesz jeszcze podstawić do równania płaszczyzny dwa punkty prostej,
bo proszą Cię o sprawdzenie.
6 lut 20:36
tako: Jak wyznaczyłeś wektor prostopadły do płaszczyzny?
17 lut 00:02