pochodne rowananie kwadratowe liczby zespolonej
annnaaaaa: Wyznacz ekstrema funkcji i zbadaj jej monotoniczność. f(x)=10/(4x3−9x2+6x) (nalezy rozbic ze
wzoru na dzielenie? )
rozwiąż równanie z2−z(5+i) + 10−5i=0
oblicz: arcsin(1/2ctg(arccos(pierwiastek3/2)) (powinnam liczyc jako funkcje zlozona)?
czy moglby mi ktos wyjasnic jak to obliczyc ? wychodza mi bardzo dziwne wyniki
5 lut 18:32
Jerzy:
To moż pokaż ,jak liczysz
5 lut 18:36
Janek191:
z
2 − z*(5 + i ) + 10 − 5 i = 0
Δ = 25 + 10 i −1 − 4*(10 − 5 i) = 24 + 10 i − 40 + 20 i = − 16 + 30 i = ( 3 + 5i)
2
√Δ = 3 + 5 i
| | 5 + i − 3 − 5 i | |
z1 = |
| = 1 − 2 i |
| | 2 | |
| | 5 + i + 3 + 5 i | |
z2 = |
| = 4 + 3 i |
| | 2 | |
5 lut 18:49
annnaaaaa: nie rozumiem dlaczego −16+30i= (3+5i)2 ?
5 lut 19:52
annnaaaaa: ekstremum : pochodna wynosi (−120x2−18x+6)/(4x3−9x2+6x)2 przyrównuję ja do zera i mnoże przez
caly mianownik
zostaje mi −120x2−18x+6=0 liczę delte i wychodzi mi −471
5 lut 20:04
Janek191:
A ile ma być ?

( 3 + 5 i)
2 = 9 + 30 i + 25 i
2 = 9 + 30 i − 25 = − 16 + 30 i
i
2 = − 1
5 lut 20:08
annnaaaaa: ah rozumiem a czy gdybym nie zamienila tego ze wzoru skroconego mnozenia tylko delta
wynosila by pierwiastek z −16+30i i z tego obliczylabym miejsca zerowe to byloby bledem ?
5 lut 20:15
Janek191:
To nie byłoby zakończone rozwiązanie zadania.
5 lut 20:23
PW: To byłoby tak, jakbyś w "zwykłym" równaniu kwadratowym wyliczyła Δ = 144 i nie zauważyła, że
√Δ = 12, tylko zostawiła √144.
Błędu nie ma, ale ...
5 lut 20:25
annnaaaaa: no tak wiem ze dalej musze obliczyć x i y tworząc uklad równan z :−16+30i= x2+2xiy−y2
−16=x2−y2
30i=2xiy
wychodzi rownanie x4−16x2−225=0 x2=t liczę t2−16x−225=0 czy dobrze mysle ?
5 lut 20:30