przestrzen rozwiazan ukladu rownan
Phantasmagoria: Witam. Mam do rozwiązania układ równań, z czterema niewiadomymi. Układam z niego macierz,
rozwiązuję ją metodą Gaussa. Dochodzę do momentu, gdy niewiadome x,t∊R, a niewiadome
y=−1+7x−3t, z=8+15x−11t
Teraz przychodzi pora, aby zrobić z tego przestrzeń rozwiązań układu równań. Nie kminię tego za
bardzo. Ma to wyglądać tak?
V={(x, −1+7x−3t, 8+15x−11t, t):x,t∊R}
I co zrobić z tym dalej? Z moich informacji wynika, że ma wyjść niejakie b1, b2, b3 i sprawdzić
trzeba, czy wektory b1,b2,b3, są liniowo niezależne.
5 lut 16:25