Geometria analityczna - parametr m
Smule: Dla jakich wartości parametru m proste y = mx + 2 i x + my = −1 = 0 przecinaja sie w punkcie
nalezacym do prostokata o wierzcholkach A (−2, 1 ) B (−2, −1) C( 1, −1) D (1,1)
odp. m należy od ( − ∞, 2> suma <1 + √5)/(2), + ∞)
skad sie biora te przedzialy ? Bo ja zrobilem wyszło mi z 2 rownan, że m = −2 lub m = 1 +
√5)/(2) lub m = 1 − √5)/(2) ale nie mam pojecia skad biora sie te przedzialy
5 lut 15:46
Jerzy:
To jak Ci wyszło skoro nie wiesz jakie są ograniczenia ?
5 lut 15:55
Smule: Ja to zrobiłem tak że prostokąt ograniczają proste x = 1, x = −1, y = 1, y − 2 i rozwiązałem
układ równań dla 4 przypadków.
5 lut 17:06
agatka: Oblicz x i y
i rozwiąż układ nierówności
−1≤x≤1 i −2≤y≤1
5 lut 17:10
Smule: bierzemy czesc wspolna z wszystkich warunkow ?
5 lut 19:42