Zbieżność szeregu
James: Mam zbadać zbieżność szeregu n=1 dążącego do
∞ ∑ [ arctg (
n√n) ]
n . Próbowałem to obliczyć
| | arctg x | |
z kryterium Cauchy'ego ale to chyba zła droga bo wykorzystując zależność |
| = 1 |
| | x | |
wychodzę na granice lim n→
∞ =
n√n.
5 lut 14:19
Benny: | | arctgx | |
Pokaż w którym miejscu dostajesz |
| . Twoja szukana granica wynosi 1. |
| | x | |
5 lut 14:50
James: Dlaczego wynosi 1 ? po przekształceniu pierwiastka do n1n , 1n = 0 a ∞0 to jak
mi się zdaje symbol nieoznaczony. Co do arctgxx to po użyciu kryterium Cauchyego zostaje
mi arctg (n√n) to robie arctg (n√n)n√n * n√n
5 lut 16:35
James: I z tego ten ułamek równa się 1 i zostaje n√n
5 lut 16:36
Benny: Po użyciu owego kryterium masz arctg
n√n, więc:
| | π | |
limn→∞arctgn√n=arctg(limn→∞n√n)=arctg1= |
| <1, zbieżny. |
| | 4 | |
5 lut 17:38
James: No tak chciałem przekombinować dzięki za pomoc
5 lut 19:05