sd
Zesp: Krótkie pytanie :
Mamy takie zadanie : podac argument liczby z
4
z=r*e
iφ
| | φ | |
Czy to będzie arg= |
| + 2kπ? I jak to jest z tym 2kπ ? pozdrawiam |
| | 4 | |
5 lut 13:42
Zesp: ?

odświeżam
5 lut 13:58
Jerzy:
arg(z4) = 4*arg(z) + 2kπ
5 lut 14:19
Zesp: Czyli 4φ+2kπ?
5 lut 14:54
Jerzy:
Tak i warunek: 0 ≤ 4Φ + 2kπ > 2π
5 lut 14:59
Jerzy:
< 2π oczywiście
5 lut 14:59
Zesp: Pomyliło mi się z argumentem 4√z z tej liczby... Wtedy odpowiedź się zgadza? Czy jakoś się
modyfikuje to 2kπ?
5 lut 15:14
Zesp: Odświeżam
5 lut 15:52
Zesp:
5 lut 16:16
Zesp:
5 lut 16:39
Zesp: Ponowię pytanie... bo może nie wiadomo o co chodzi
| | φ | |
Podaj argument liczby 4√z , gdzie z = r*ejφ, czy będzie to : arg= |
| +2kπ  czy może |
| | 4 | |
2kπ się na coś zmienia

Proszę o pomoc
5 lut 16:59
Zesp:
5 lut 17:14
Zesp:
5 lut 17:36
Zesp:
5 lut 17:48
Mila:
z=r*e
iφ
4√z=z
k gdzie :
| | φ+2kπ | | φ+2kπ | |
zk=4√r*(cos |
| +i sin |
| ) ,k=0,1,2,3 |
| | 4 | | 4 | |
masz 4 pierwiastki i do każdego odpowiedni argument.
| | φ | | φ | |
z0=4√r*(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
| | φ+2π | | φ+2π | |
z1=4√r*(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
itd
5 lut 17:56