Prawdopodobienstwo, kule
ax27: Sa dwie urny w pierwszej urnie sa 3 kule biale i 2 zielone. W drugiej urnie sa 2 kule czerwone
i 3 kule zielone. Abacki losuje jedna urne i oddaje ja Babackiemu. Babacki z tej urny
wylosowal kule zielona. Jakie jest prawdopodobienstwo, ze Abacki wylosowal pierwsza urne?
Czy odpowiedz to 50%? To zadanie jest az takie latwe?
5 lut 13:25
Jerzy:
Wychodzi na to,że tak.
5 lut 13:29
kochanus_niepospolitus:
A w życiu

Jest to zadanie na wykorzystanie 'prawdopodobieństwa warunkowego'
5 lut 13:30
kochanus_niepospolitus:
Odpowiedź byłaby 50% gdyby szansa na wylosowanie zielonej kuli z jednej i z drugiej urny była
jednakowa, a tak przecież nie jest
5 lut 13:33
kochanus_niepospolitus:
Analogicznie (specjalnie 'przesadzone' zadanie):
W urnie '1' mamy 15 milionów kul białych i 1 sztukę zieloną.
W urnie '2' mamy same kule zielone (niech będzie, że 15 mln + 1 sztuk).
Ty losowo wskazujesz, z której urny mam ciągnąć. Jakie jest prawdopodobieństwo, że pokazałeś
urnę '1' skoro udało mi się wyciągnąć (ze wskazanej urny) kulę zieloną?
5 lut 13:36
Jerzy:
Nie masz racji...nie wiemy z jakim prwdopodobieństwem wylosowano kulę zieloną
5 lut 13:40
ax27: czyli bedzie 2/5*1/2 czyli 1/5?
5 lut 13:47
Jerzy:
To, że B wyciągnął zieloną niczego nie dowodzi
Mógł to zrobić z dowolnej urny
5 lut 13:51
Arturek_lat_7:
Sprawdzcie sobie teorie odnosnie prawdopodobienstwa WARUNKOWEGO.
Autorze to co wyliczyles to prawdopodobienstwo ze wylosowano zielona z pierwszej urny − a to
nie to ma byc rozwiazane.
Prawidlowa odpowiedzia bedzie 2/5
5 lut 13:57
olekturbo: Arturek rozwiazesz to rachunkowo?
5 lut 14:01
olekturbo: bo wedlug mnie 1/3
5 lut 14:05
olekturbo:
P(Z) = 1/2 * 2/5 + 1/2 * 3/5 = 2/10 + 3/10 = 5/10 = 1/2
P(U
1nZ) = 1/2 * 2/5 = 1/5
1/5 / 1/2 = 2/5
zwracam honor
5 lut 14:09