granica
Ana: lim [ ((3n2 + 1)/(3n2 + 5))5n2+2 + n2sin(3/n2) ]
n−>∞
5 lut 09:17
Janek191:
| | 3 | |
lim n2*sin ( |
| ) już policzono. |
| | n2 | |
n→
∞
5 lut 09:30
Janek191:
Patrz ; 4 II 19.30
5 lut 09:31
Ana: czyli liczymy granicę tego pierwszego i dodajemy do tego 3 na końcu?
5 lut 09:39
Janek191:
| | 3 n2 + 1 | |
an = ( |
| )5 n2 + 2 = |
| | 3 n2 + 5 | |
| | 3 + 1n2 | | | |
=( |
| )2*[( |
| )5n2 |
| | 3 + 5n2 | | | |
n→
∞
więc
| | e | |
lim cn = [ |
| ]53 = ( e−4)53 = e−203 |
| | e5 | |
n→
∞
5 lut 09:57
Janek191:
Dany ciąg przedstawiamy jako sumę 2 ciągów i obliczamy ich granice.
Następnie dodajemy otrzymane granice.
5 lut 10:00
Ana: okej dzięki wielkie
5 lut 10:16