HELP
Robc: Z miejscowości A i B oddalonych od siebie o 300 km, wyjechały dwa samochody naprzeciw siebie.
Pierwszy dotarł do miasta B po 3 h od momentu kiedy minęły się, natomiast drugi dotarł do
miasta A po 1 h i 20 minutach od tego momentu kiedy się minęły . Jakie były średnie prędkości
samochodów.
Ktoś wytłumaczy mi krok po kroku jak robić takiego typu zadanka ?
5 lut 09:05
kochanus_niepospolitus:
De facto − mamy w tym zadaniu 3 niewiadome, wiec wystarczy ułożyć 3 równania, aby to rozwiązać.
Dane:
d = 300 km
Szukane:
vA−B = ?
vB−A = ?
t1 = ? <−−− t1 −−− czas potrzebny kierowcom do dojechania 'punktu mijania się'
I teraz równania:
1) Kierowca 'z A do B' przejechał cały dystans (300km) w czasie (t1 + 3h), więc:
vA−B*(t1 + 3h) = 300 km
2) Analogicznie z kierowcą 'z B do A':
vB−A*(t1 + 1h20min) = 300 km
3) suma dróg jaką przebyli obaj kierowcy w czasie t1 (do czasu mijanki) to także nic innego
jak cała odległość pomiędzy miastami (300km), więc:
vA−B*t1 + vB−A*t1 = 300 km −> (vA−B + vB−A)t1 = 300 km
No i masz 3 równania i 3 niewiadome .... rozwiązujesz
5 lut 09:45
Eta:
| | 4 | |
|AB|=300km 1h 20 min= |
| h i t>0 |
| | 3 | |
| | 4 | | VA | | 4 | |
vA*t=vB* |
| ⇒ |
| = |
| |
| | 3 | | vB | | 3t | |
v
A*(2+3)=300 ⇒
vA= 60km/h
| | 4 | |
vB*(2+ |
| )=300 ⇒ vB= 90km/h |
| | 3 | |
Miejsce spotkania
S znajduje się w odległości s=v
A*2= 120 km od miasta A
i 180 km d miasta B ( s= v
B*2= 180km)
5 lut 21:20