Wyznacz miejsca zerowe funkcji f.
Sinusoidalny: Wyznacz miejsca zerowe funkcji f, której wykresem jest parabola o
wierzchołku W przystająca do paraboli y=x
2. a) W(m
4, 0) b) W(0, −25m
2)
c) W(−2m, −4m
2) d) W(m, −4m
2)
Nie za bardzo rozumiem o co chodzi t tą "przystającą" ale założyłem że po prosty mają ten sam
współczynnik a
W a) y=0 dla x=m
4 (z wierzchołka paraboli)
W b) y=ax
2 + bx + c
y=−25m
2 dla x=0
Zatem x
2=25m
2
x = −5m ∨ x = 5m
| | b | |
W c) Xw = − |
| i Xw = −2m ⇒ b = 4m |
| | 2 | |
x
2 − 4mx = 0
x(x − 4m) = 0
x = 0 ∨ x = 4m
Tyle udało mi się zrobić , choć nie wiem czy jest to dobrze bo nie rozumiem do końca tego
zadania. I nie mam wgl pomysłu c zrobić z tym podpunktem d)