graniastosłup
nowasowa: w graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym o krawędzi podstawy długości 2 i krawędzi bocznej
długości 4 połączono odcinkami wierzchołek podstawy górnej z dwoma wierzchołkami podstawy
dolnej i otrzymano trójkąt ABC (krawędź graniastosłupa to podstawa trójkąta):
a) uzasadnij że trójkąt jest prostokatny
b) wyznacz z dokładnością do 1 stopnia miary kątów ostrych trójkąta ABC
5 lut 00:48
nowasowa:

krzywy trochę
5 lut 00:52
dero2005:

a = 2
h = 4
w = a
√3
d
2 = (2a)
2 + h
2
d
2 = 32
k
2 = w
2 + h
2
k
2 = 28
k
2 + a
2 = d
2
28 + 4 = 32 ⇒ trójkąt prostokątny
5 lut 08:34