Suma kwadratów
ola67: ósmy wyraz ciągu arytmetycznego (an) jest równy 10. Ile powinna być równa różnica tego ciągu,
aby suma kwadratów wyrazów drugiego i szóstego była najmniejsza? Wyznacz tę sumę
5 lut 00:40
Janek191:
a
n = a
1 = ( n −1)*r
więc
a
8 = a
1 + ( 8 − 1)*r = a
1 + 7 r = 10 ⇒ a
1 = 10 − 7 r
S= (a
2)
2 + ( a
6)
2 = (a
1 + r)
2 + ( a
1 + 5 r)
2 = (10 − 7 r +r)
2 + (10 − 7 r + 5 r)
2 =
= ( 10 − 6 r)
2 + ( 10 − 2r)
2 = 100 − 120 r + 36 r
2 + 100 − 40 r + 4 r
2 = 40 r
2 −160r +200
Funkcja kwadratowa
S(r) = 40 r
2 − 160 r + 200 posiada minimum równe q , bo a = 40 > 0
S
min = S(2) = q = 40*4 −160*2 + 200 = 160 − 320 + 200 = 40
Odp. r = 2, S = 40
===============
5 lut 03:07