matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
odcinek
marc0:
wyznacz współrzędne końców odcinka AB jeśli wiadomo że punkty P = ( −1, 8) i Q = (2,4) dzielą ten odcinek na trzy równe części
5 lut 00:18
Eta:
→ PQ=[3,−4] → → → → AP=PQ i QB=PQ [−1−x
A
, 8−y
A
]=[3,−4] i [x
B
−2, y
B
−4]=[3,−4] −1−x
A
=3 i 8−y
A
=−4 x
B
−2=3 i y
B
−4=−4 ...............................
5 lut 00:37