matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wartość wyrażenia
marc0:
Oblicz wartość wyrażenia (2 sin
2
α − 3 sin α cos α)/(3 sin α cos α − 7 cos
2
α),wiedząc, że tg α =4.
5 lut 00:14
Eta:
cosα≠0 dzielimy licznik i mianownik przez cos
2
α
2tg
2
α−3tgα
2*16−3*4
=
=......
3tgα−7
3*4−7
5 lut 00:20