pomocy
marc0: Liczba mieszkańców pewnego miasta wynosi obecnie 1 000 000 i zwiększa się o 10% rocznie. Po
upływie 5 lat liczba mieszkańców będzie równa 1 000 000*(1,1)5 Jak to obliczyć?
Prosta k: y=mx−5 jest prostopadła do prostej l: y= −0,5x+m gdy m=2 jak to obliczyć?
4 lut 23:56
dero2005:
K = 1000000(1+0,1)5 = 1000000*1,15. = 1 610 510
5 lut 09:13
dero2005:
k: y= mx−5
l: y = −0,5x+m
dla m= 2
k: y = 2x−5
l: y = −0,5x+2
a
k = 2
a
l = −0,5
| | 1 | | 1 | |
ak = − |
| = − |
| =2. ⇒ warunek prostopadłości |
| | al | | −0,5 | |
5 lut 09:20