matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż że
lisek876:
wykaż ,że jeśli b≠0 i d≠0, a≠b oraz (a/b)=(c/d), to (c−d)/(a−b)=d/b
4 lut 23:43
Eta:
a
c
a
c
a−b
c−d
c−d
d
=
⇔
−1=
−1 ⇔
=
⇔
=
b
d
b
d
b
d
a−b
b
c.n.w.
4 lut 23:56