pierwiastki
oleśka: Do wykresu funkcji f (x)=6/x nie nalezy punkt o wspolrzednych: (−3 √2, −2 pierwiastek z 2);
(− pierwiastek z 3, −2 pierwiastek z 3); (− pierwiastek z 6, − pierwiastek z 6); (−2,−3)
4 lut 23:19
Eta:
OdpA)
4 lut 23:21
oleśka: wytłumaczysz jak do tego doszłaś?
4 lut 23:26
Eta:
A(−3
√2, −2
√2) to x= −3
√2 i y= −2
√2
| | 6 | | 6√2 | |
f(−3√2)= |
| = |
| = −√2≠ −2√2 |
| | −3√2 | | −6 | |
zatem punkt A nie należy do wykresu tej funkcji
4 lut 23:29
52: Podstawiając
y − współrzędna igrekowa
x − współrzędna iskowa
(x,y) <− punkt
4 lut 23:29
oleśka: dziękuję Wam bardzo, teraz już rozumiem
4 lut 23:34