zadanie
stella: Równanie √x2 − 4 = √x − 2*√x+2 jest spełnione dla:
a. x należącego do R
b. x należącego do <2; ∞)
c. x należącego do <−2;∞)
d. x należącego do <−2; 2>
4 lut 23:16
stella: a jak to obliczyć? tzn gdybyś mogła wytłumaczyć?
4 lut 23:25
Eta:
Czy to równanie jest takie? √x2−4 = √x−2*√x+2
bo niezbyt czytelnie to napisałaś
4 lut 23:33
stella: tak, dokładnie tak wygląda jak napisałaś sorki
4 lut 23:36
Eta:
Jeszcze raz :
√a −−− istnieje gdy a≥0
zatem
√x2−4 −−− istnieje gdy x
2−4≥0 ⇔ x∊( −
∞, −2> U < 2,
∞)
√x−2*
√x+2=
√x2−4
równanie jest tożsamościowe dla x∊( −
∞, −2> U <2,
∞)
ponieważ nie masz takiej propozycji odpowiedzi
ale masz taką x∊<2,
∞)
I to jest poprawna odp B)
Na przyszłość pisz wyraźnie treści zadań ( bo duchem........ nie jestem
4 lut 23:44
lisek876: a mi się wydaje że będzie odpowiedź B, ale Ty jesteś chyba lepsza z matmy więc może źle coś
zrobiłem
4 lut 23:45
lisek876: a jednak dobrze zrobiłem
4 lut 23:45
Eta:
łap

........
lisku
4 lut 23:49
lisek876: hahaha Ty to jesteś.. ach
4 lut 23:52