proszę o rozwiązanie
anna: Podstawa trójkąta równoramiennego jest równa 6 a ramię ma długość 3√5
środkowe przecinają się w jednym punkcie P
oblicz odległość tego punktu od każdego z wierzchołków
4 lut 22:44
===:
a wkład własny

Rysunek ... i wszystko widać
4 lut 22:51
anna: rysunek mam i wysokość ΔABC CD = h = 6 i wiem że środkowe przecinają się
w stosunku1:2
czy odległość punktu P od ramion będzie taka sama
4 lut 23:50
Mila:

b=3
√5
|CD|=6
|CP|=4
|AP|=|BP|
W ΔADP:
x
2=3
2+2
2
5 lut 00:02
Eta:
5 lut 00:03
anna: dziękuję bardzo
ale jeszcze mamy obliczyć odległość od ramion trójkąta
ja to zrobiłam tak
| | 2 | |
x = |
| IAEI gdzie E ∊ IBCI |
| | 3 | |
x=
√5
| | 2 | | 3√5 | |
√5 = |
| IAEI ⇒ IAEI = |
| |
| | 3 | | 2 | |
| | 3√5 | | 3√5 | | 2√5 | | √5 | |
czyli IPEI = |
| − √5 = |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
IPKI =IPEI gdzie K ∊IACI
czy to jest dobrze
5 lut 20:25
anna: przepraszam ale zamiast x= P{5} ma być x =
√13
| | √13 | |
czyli IPKI = IPEI = |
| |
| | 2 | |
5 lut 20:29
iryt:
Nie było w treści . Może napisz drugie polecenie jakie miałaś podane.
5 lut 21:24
anna: zadanie jest poprawnie przepisane ale nie mam odpowiedzi
5 lut 21:26
iryt:
Masz obliczyć odległości od punktu P od wierzchołków ΔABC? Tak?
|AP|=|BP|=√13
I co jeszcze chcesz obliczyć?
5 lut 21:30
anna: przepraszam ale Mila ma rację pytanie było
Oblicz odległość tego punktu od każdego z wierzchołków czyli wystarczy obliczyć x
dziękuję jeszcze raz
5 lut 21:31