Zadanie
Domii888: Do wykresu funkcji f (x)=6/x nie nalezy punkt o wspolrzednych: (−3 √2, −2 pierwiastek z 2);
(− pierwiastek z 3, −2 pierwiastek z 3); (− pierwiastek z 6, − pierwiastek z 6); (−2,−3)
W sklepie mozna kupic dwa rodzaje prostopadlosciennych pudelek do pakowania prezentow. Wymiary
wiekszego to 16cm x 18m x 20cm, a mniejszego 14cm x 16cm x 18cm. Objetosc mniejszego pudelka
jest mniejsza od objetosci wiekszego o 20, 30, 40 czy 50%
Najmniejsza wartoscia funkcji g(x)=2x2 − x+1 w przedziale <0;2> jest 3/4, 7/8, 1 czy 7?
4 lut 22:14
Janek191:
| | 6 | |
f( − 3√2} = |
| = −√2 ≠ − 2√2 |
| | − 3√2 | |
Odp. ( − 3
√2 , − 2
√2)
5 lut 03:43
Janek191:
z.2
V
1 = 16*18*20 = 5 760 [ cm
3]
V
2 = 14*16*18 = 4 032 [ cm
3]
| 5 760 − 4 032 | |
| = 0,3 = 30% |
| 5 760 | |
5 lut 03:48
Janek191:

g(x) = 2 x
2 − x + 1 < 0, 2 >
| | 1 | | 1 | |
p = |
| = |
| ∊ < 0, 2 > |
| | 2*2 | | 4 | |
a = 2 > 0
więc
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | 7 | |
ymin = q = g(p) = g( |
| ) = 2*( |
| )2 − |
| +1 = |
| − |
| +1 = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 8 | | 8 | | 8 | |
Patrz też na wykres funkcji g.
5 lut 03:55
5-latek: I podziękowania brak
5 lut 17:43
Janek191:
Taka jest teraźniejsza młodzież
5 lut 17:44