Narysować zbiór.
Lim: {z ∊ C : Im (z3) ≤ 0 }
Ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak to zrobić za pomocą de Moivre'a.
Znalazłem takie zadanie na forum, jednak mi to nie pomogło.
Proszę więc o pomoc.
4 lut 21:44
Lim: Jakaś podpowiedź?
4 lut 22:11
Mila:

z=x+iy, x,y∊R
(x+iy)
3=x
3+3x
2*iy+3*x*i
2y
2+y
3*i
3=
=x
3+3x
2y*i−3xy
2−iy
3=
=(x
3−3xy
2)+(3x
2y−y
3)*i
(3x
2*y−y
3)≤0
y*(3x
2−y
2)≤0⇔
(y≥0 i 3x
2−y
2≤0) lub y≤0 i 3x
2−y
2≥0)
Po kolei:
y≥0 i 3x
2≤y
2⇔ 3|x|≤|y|
y≥0 i y≥√3*|x|
lub
y≤0 i 3x
2≥y
2 ⇔3|x|≥|y|
y≤0 i −y≤
√3|x|⇔
y≤0 i y≥−√3|x|
4 lut 22:44
Lim: Może trochę późno pisze, ale czemu zbiór niebieski to y≥√3|x| oraz [P[y≥−√3|x|}]
9 lut 11:53
Lim: y≥−√3|x|} skoro tam jest |y| a potem pojawił się tam minus i 3 nie było pod pierwiastkiem
oraz w niebieskim ≤ zmieniło się na ≥?
9 lut 11:54
Mila:
No nie bardzo wiem, czy odpowiadać , na ogół tak robię, ale..
dałam tu pytanie 4 lutego i pod Twoim nickiem pojawiło się kilka obrażających
mnie komentarzy.
Odnośnie Twojego pytania:
miało być:
lub y≤0 i 3x2≥y2 pierwiastkuję obustronnie:
√3|x|≥|y| zapomniałam o tym pierwiastku.
Ponieważ rozważamy przypadek: y≤0 to |y|=−y
Czy to już wyczerpuje wątpliwości?.
10 lut 22:01