równanie
demartR: Rozwiąż równanie:
1.x(4x
2−1)=0
2.x(9x
2−4)=0
3.x(x
2−x+
14)=0
Proszę o pomoc
4 lut 21:25
5-latek: a*b=0 gdy a=0 lub b=0
4 lut 21:38
5-latek: zrobie Ci a)
x(4x2−1)=0
x=0 lub 4x2−1=0 to (2x−1)(2x+1)=0 to 2x−1=0 to x= policz lub 2x+1=0 to x= policz
4 lut 21:41
demartR: to x=
12 lub x=−
12 lub x=0 i 3 rozwiązania?
a jak rozbić to 9x
2−4=0?
generalnie nie wiem jak to w nawiasach rozbić żeby wyliczyć x. 4x
2 zrozumiałam, ale nie wiem
jak dalsze ogarnąć
4 lut 21:53
demartR: a dobra chyba wiem 9x2=4, x2=49 i z tego wyliczę x?
4 lut 22:03
demartR: Dobra mam już 2
4 lut 22:03