Ekonomiczne zastwosowanie pochodnej
Sigma: W pewnym przedsiębiorstwie koszt całkowity wyprodukowania x ton danego wyrobu wyraża się
wzorem: K(x) = 0,0001x2 − 0,1x2 + 40x + 1. Przy sprzedaży wytworzonej produkcji zakład może
uzyskać cenę p zależną o wielkości podaży x według wzoru: p(x)= 88− 0,01x. Przy jakiej
wielkości produkcji zysk przedsiębiorstwa będzie największy?
Przepisałam z książki, nie wiem dlaczego we wzorze K(x) jest dwa razy podany x2. Ale moje
pytanie brzmi: jak się do tego zabrać?
4 lut 21:17
yht:
a może przy 0.0001 miało być x
3 
w każdym razie tak to można rozwiązać:
zysk = cena − koszty
cena = ilość sprzedanych ton * cena 1 tony
cena = x * p(x)
koszty = K(x)
zysk = x*p(x)−K(x)
zysk = x*(88−0.01x)−(0.0001x
2−0.1x
2+40x+1)
i liczysz pochodną − potem szukasz maksimum funkcji zysku dla x>0
4 lut 21:25
yht:
i (gdyby było 0.0001x3 zamiast 0.0001x2) to wtedy wychodzi ładny wynik, że zysk jest
największy dla x=800 ton
4 lut 21:29
Sigma: policzyłam pochodną po Z(x) wyszło Z(x)=48 − 0,0003x
2 (przyjęłam że pewnie w książce się
pomylili bo było by to bez sensu)
później liczę Z'(x) ≥ 0 i wyszło mi że x ≤ 400
a jednak, ma być x
2 bo w odpowiedziach jest x=240 000 i tak mi wyszło gdy zrobiłam tym samym
sposobem

dzięki za pomoc.
4 lut 21:43