Prawdopodobieństwo cdn.
Marcinek: Ze zbioru {−2, −1, 0 ,1 ,2} losujemy kolejno , bez zwracania dwie liczby i wstawiamy je w
miejsce współczynników a i b funkcji f(x) = ax2 + bx +1.
Oblicz prawdopodobieństwo tego , że :
a) funkcja f jest rosnąca w R
Kiedy a = 0 i b = 1 i 2 to rosnąca i chyba to wszystko
b) wykres funkcji jest symetryczny względem osi OY
czyli x = 0 żeby dany wykres był symetryczny
c) wykres funkcji jest symetrycznym względem prostej x=1
4 lut 21:17
Jerzy:
1) a = 0 i b > 0
4 lut 21:44
Jerzy:
2) a ≠ 0 i b = 0
4 lut 21:47
4 lut 21:50