Oblicz funkcje trygonometryczną a właściwie pomóż z przedziałami
ziomeczek:

oblicz nierówność
2sin(5−4x)≥−1
podstawiam za 5−4x=t
| | 1 | |
liczę sobie.... sin(t)≥− |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
Rysuje wykres (średnio ogarniam rysowanie tutaj) w każdym razie sint=− |
| |
| | 2 | |
| | π | | 7 | | 1 | |
dla pkt − |
| i − |
| π mam zaznaczyć obszar gdzie sin jest większy od − |
| i tu moje |
| | 6 | | 6 | | 2 | |
| | 1 | |
pytanie jak to zaznaczyć bo sin mniejszy od − |
| zaznaczyłbym między tymi punktami plus |
| | 2 | |
2kπ
ale potrzebuje sin większy
4 lut 20:51
yht:
| | 5 | | π | |
niebieskie kropy: ta po lewej to − |
| π, ta po prawej to (słusznie) − |
| |
| | 6 | | 6 | |
chcesz następną lewą kropę − skorzystaj z tego, że do lewej kropy trzeba dodać (odjąć) 2π żeby
dostać sąsiednią (lewą) kropę
tak samo dla prawej
4 lut 21:17
ziomeczek: żeby mieć następną kropke to chyba ±π a nie 2π
| | 1 | |
i ja muszę wiedzieć jak zaznaczyć przedział gdzie sinus jest większy od − |
| |
| | 2 | |
4 lut 21:51
misiak:
| | 5 | | 7 | |
2π dodać do − |
| π i będzie |
| π |
| | 6 | | 6 | |
4 lut 21:55
misiak:
| | 1 | | 1 | | 7 | |
sin(t)≥ − |
| dla t∊<− |
| π, |
| π> |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
4 lut 21:56
ziomeczek: | | 5 | |
oooo no fakt to ma sens, a czy punkt − |
| jest dobrze? (to już tak z czystej matematycznej |
| | 6 | |
ciekawości)
4 lut 21:59
misiak:
dobrze
4 lut 22:03
yht:
tak, −5/6 jest dobrze, sinusa masz widzieć jako zlepek takich niby−parabol
taką "niby−parabolę" masz np. od −π do 0
wierzchołek jest w −π/2
kropy na tej samej wysokości są jednakowo oddalone od wierzchołka
jedna kropa jest −π/6
odległość od wierzchołka jest równa π/3
−π/6+π/2 = −π/6+3π/6=2π/6=π/3
−π/2−π/3 = −3π/6−2π/6 = −5π/6
dlatego −5/6 jest ok.
pamiętaj: przy równaniach i nierównościach lewe kropy różnią się o 2π, oraz prawe kropy różnią
się o 2π
4 lut 22:06