Prawdopodobieństwo zadanie
Marcinek: Z cyfr liczby 12345678 tworzymy liczby ośmiocyfrowe w których cyfry się nie powtarzają.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że:
a) cyfry 1, 2 i 3 znajdują się obok siebie
b) pomiędzy cyframi 1 i 2 znajdują się dokładnie 3 cyfry
a)
3! − ilość kombinacji jak może być ustawione 1,2,3 koło siebie
Ω= 40320
Nie mam dalej pomysłu co mam zrobić ?
4 lut 20:44
Eta:
|Ω|=8!
A : 123xxxxx
x123xxxx
xx123xxx
xxx123xx
xxxx123x
xxxxx123
|A|=6*3!*5!
| | 6*3!*5! | |
P(A)= |
| =........ |
| | 8! | |
b) 1xxx2xxx
x1xxx2xx
xx1xxx2x
xxx1xxx2
|B|= ............
P(B)=.....
4 lut 20:54
Marcinek: a to nie jest tak że to 1, 2, 3 mogą mieć zmienną kolejność ?
4 lut 20:55
Marcinek: dobra 3! − to jest to o czym mówię
4 lut 20:56
Eta:
6*3!*5! 3! −−− na tyle możesz przestawiać 1,2,3 ( obok siebie)
4 lut 20:57
Marcinek: tak o to właśnie mi chodziło
4 lut 21:00
4 lut 21:01
Marcinek: dobra 6! * 4 * 2!
4 lut 21:03
Marcinek: Ze zbioru {−2, −1, 0 ,1 ,2} losujemy kolejno , bez zwracania dwie liczby i wstawiamy je w
miejsce
współczynników a i b funkcji f(x) = ax2 + bx +1. Oblicz prawdopodobieństwo tego , że :
a) funkcja f jest rosnąca w R
Kiedy a = 0 i b = 1 i 2 to rosnąca i chyba to wszystko
b) wykres funkcji jest symetryczny względem osi OY
czyli x = 0 żeby dany wykres był symetryczny
c) wykres funkcji jest symetrycznym względem prostej x=1
4 lut 21:13