Przygotowanie do matury #8
The City:
Mam zadanie o treści: Uprość wyrażenie
a) sin(2x−π)cos(x−3π)
Czy tutaj mogę skorzystać ze wzoru sin(π+x)= −sinx podstawiając −π zamiast π?
Innymy słowy, czy mogę używać tego wzoru tak jakby był on zapisany w postaci sin(πk+x) = −sinx,
gdzie k należy do całkowitych (nie naturalnych)?
4 lut 20:40
yht:
Możesz używać takiego wzoru tylko dla nieparzystych k
Uzasadnienie:
Jest wzór sin(a+b)=sin(a)*cos(b)+cos(a)*sin(b) −−> jest w tablicach maturalnych
zgodnie z tym wzorem
sin(πk+x)=sin(πk)*cos(x)+cos(πk)*sin(x) = 0*cos(x)+cos(πk)*sin(x)
zauważasz, że takie wyrażenia jak cos(π), cos(3π), cos(−π), cos(−3π), cos(−5π) są równe (−1)
a np. cos(0)=1, cos(2π)=1, cos(−2π)=1 itd.
dlatego wzór sin(πk+x) = −sinx jest dobry jedynie wtedy, gdy k jest nieparzyste
4 lut 21:11
The City:
Ogromne dzięki za dokładne wytumaczenie!
4 lut 21:18