liczba
Krystek300: | | 3 | |
Liczba 23 |
| * 5√22 jest równa: |
| | 5 | |
C. 2
3
D. 2
4
4 lut 20:37
5-latek: Po co zmieniasz nick ?
4 lut 20:42
Krystek300: 2 do potęgi 3 i 3/5
4 lut 20:49
5-latek: To już jedno wyjaśnione
czyli
(23)3/5= 29/5
wzor (an)m=an*m
Teraz w poprzednim zapisie był pierwiastek stopnia piątego teraz go nie ma
Jak ma być ?
4 lut 20:53
Krystek300: jest jest.. sorry
natomiast w odp A i B ułamki również są potęgami liczb
4 lut 20:55
5-latek: Czyli jest 5√22? Tak ?
Jeśli tak to (22)1/5= 22/5
wzor n√a= a1/n
teraz 29/5*22/5=
policz ze wzoru
an*am=an+m
4 lut 21:01
5-latek: Post 20:53 będzie do poprawy
gdyż nie będzie taki zapis (2
3)
3/5
Natomiast drugie wyrażenie będzie dobrze
W związku z tym ma być tak
2
18/5*2
2/5=
Popraw sobie
4 lut 21:10
Krystek300: wyszł 2 do potęgi 11/5... a nie ma takiej odp... chyba coś źle liczę
4 lut 21:15
Krystek300: a nie sorry.. wyjdzie 24 o ile sie nie mylę...ODP D
4 lut 21:18
5-latek: Tez sie pomyliłem w zapisie bo był trochę na początku niejasny
Masz dobrze . Odp 2
4 czyli D)
Musisz zapoznać sie ze wzorami i będzie dobrze
4 lut 21:21