Rozwiązać równanie.
mccenrick: Rozwiąż równanie 10 − 14x − 11x2 − 4x3 + x4 = 0, wiedząc, że jednym z jego pierwiastków jest
1 − 2i.
ktoś wytłumaczy jak to rozwiązywać ?
4 lut 20:21
grzest: Bardzo łatwo jest wykazać, że jeśli x1=1−2i jest pierwiastkiem tego równania, to pierwiastkiem
jest również x2=1+2i (a więc liczba sprzężona do danej). Mamy więc dwa pierwiastki równania
czwartego stopnia. Teraz tyko trzeba sięgnąć do notatek lub literatury i sprawdzić własności
pierwiastków wielomianu. Założyłem tutaj oczywiście, że x∊C.
4 lut 21:14