trygonometria
Klaudia: Udowodnij ze nie istnieje kąt ostry sinα + cosα = 53
4 lut 19:39
Jerzy:
Lewa strona maksymalnie osiąga wartość √2
4 lut 19:48
Saizou :
| | √2 | | √2 | |
f(x)=sinx+cosx=√2(sinx* |
| + |
| cosx)=√2(sinx*cos45+cosxsin45)=√2sin(x+45) |
| | 2 | | 2 | |
sin(x+45) maksymalnie wynosi 1 wiec największą wartością f jest
√2, wystarczy pokazać że
| | 5 | |
√2< |
| co jest oczywiste  |
| | 3 | |
4 lut 19:51
Eta:
Obydwie strony dodatnie , to podnosząc obustronnie do kwadratu
| | 25 | |
sin2α+2sinα*cosα+cos2α= |
| |
| | 9 | |
2sinα*cosα= sin(2α) i sin
2α+cos
2α=1
taki kąt nie istnieje
4 lut 20:04