Zesp
Zesp: Najwiekszym ujemnym argumentem liczby jest?
z7=(i−1)*eiπ
4 lut 18:44
Zesp: ?
4 lut 23:12
Zesp: Oj, przeprszam, błąd. Tam jest (1−i)...
4 lut 23:28
52: eiπ=cosπ+isinπ=... ?
4 lut 23:30
Zesp: No właśnie po przemnożeniu wyszło mi z
7=1−i , ale niestety nie wiem co dalej ... Największy
ujemny argument?
4 lut 23:39
Zesp: Dobra, napiszę po kolei bo już mi się myli...
Napisałem z7=−1+j
z7=j−1 ... Czy to jest dobrze? Jak znaleźć ujemne argumenty?
4 lut 23:50
Zesp: Proszę o wskazówki
5 lut 00:01
Mila:
z
7=−1+i
z=
7√−1+i
|−1+i|=
√2
| | | | | |
zk=(√2)1/7*(cos |
| +i sin |
| ), k=0,1,2,3,4,5,6} |
| | 7 | | 7 | |
oblicz argument dla z
6 i odejmij od niego 2π.
Chyba o to chodzi, zawsze podaje się kąt z przedziału <0,2π),
więc nie bardzo wiem o co chodziło autorowi zadania.
5 lut 00:20
Zesp: Nie rozumiem, dlaczego mam znaleźć największy z ujemnych argumentów... Z moich obliczeń wynika,
że wszystkie argumenty są dodatnie...
Równanie wygląda tak (na początku się pomyliłem ) : z7=(1−j )ejπ
Bo jak patrzę na sposób rozwiązywania niektórych, to robili to na postaci wykładniczej i
wychodził ten ujemny argument w jakiś sposób... Pytanie tylko w jaki : )
5 lut 00:32
Zesp: Jakieś pomysły?
5 lut 00:52
Zesp: :(
5 lut 01:20
Zesp: Wie ktoś o co może chodzić?
5 lut 09:56
Zesp: :(
5 lut 10:22
piotr1973:
p14{2} e−(13 i π)/28
5 lut 11:16
piotr1973: p14{2} e(−(13 i pi)/28)~~0.11765−1.04415 i
5 lut 11:17
piotr1973: Wybierz sobie z poniższych pierwiastków:
21/14 e(3 i π)/28
21/14 e(11 i π)/28
21/14 e(19 i π)/28
21/14 e(27 i π)/28
21/14 e−(3 i π)/4
21/14 e−(13 i π)/28
21/14 e−(5 i π)/28
5 lut 11:22