prosze o pomoc <prosi>
Pawcio: napisz wzor funkcji liniowej w postaci y=ax+b, wiedzac ze przyjmuje wartosci ujemne w
przedziale (−&,−4) i jej wykres jest nachylony do osi odcietych pod katem 45 stopni.
prosze o odpowiedz
20 gru 13:54
Godzio:
tgα=a
tg45 =a
1=a
przyjmuje wartosci ujemne w przedziale (−∞,−4) => punkt A(−4,0) należy do wykresu
dasz rade dalej ?
20 gru 13:57
Pawcio: oj nie bardzo ....
20 gru 13:58
Pawcio: prosze napisz mi od poczatku co i jak robic bo ja jestem noga z matmy
20 gru 13:59
Godzio: ok
20 gru 14:20
Godzio:

mamy wzór tgα=a
tg45
o = 1
więc a=1
funkcja przyjmuje wartości ujemne dla przedziału (−∞,−4) tzn że wartości dodatnie przyjumje
dla (−4,∞) i z tego wynika że przechodzi przez punkt x=−4 w którym y=0
czyli np A(−4,0)
y=ax+b podstawiamy dane wartości
0=1*(−4) +b
0=−4+b
b=4
y=x+4
20 gru 14:23
Pawcio: ah faktycznie

dzieki
20 gru 14:28