funkcje wymierne
daisy: Oblicz wartość wyrażenia
(x−1)(x+1)(x4+x2+1) dla x= −3√4
4 lut 17:49
daisy: Wyszło mi x6−1 jest ok?
4 lut 18:12
Saizou :
albo tak
W(x)=(x−1)(x+1)((x2+1)2−x2)=
(x−1)(x+1)(x2−x+1)(x2+x+1)=
(x3−1)(x3+1)=
W(−3√4)=(−4−1)(−4+1)=−5*(−3)=15
4 lut 18:17
daisy: (x−1)(x+1)(x4+x2+1)=x2−1(x4+x2+1)=x6+x4+x2−x4−x2−1=x6−1
dla x=−3√4 = (−3√4)6−1= ...
tak jest źle?tylko nie wiem jak ten pierwiastek trzeciego stopnia podnieść do potęgi 6
4 lut 18:25
Mila:
Oj, mam pomyłkę.
x6−1 masz dobrze.
[(−3√4)3]2=(−4)2−1=16−1=15.
4 lut 18:31
5-latek: (−3√4)6= (−(4)1/3)6= (−4)2= 16
4 lut 18:35
daisy: Dzięki!
4 lut 18:35
Mila:
Miało być u mnie tak:
(x−1)(x+1)(x4+x2+1)⇔(x2−1)*(x4+x2+1)
w=[(−3√4)2−1)*[(−3√4)4+(−3√4)2+1)=
=(3√16−1)*(43√4+3√16+1)=
=43√64+3√16*16+3√16−43√4−3√16−1=
=4*4+43√4−43√4−1=15
Ale lepiej wszystko wymnożyć wcześniej,
albo jak Saizou, jest mniej okazji do pomyłek.
4 lut 18:41