trapez
Adefa: punkty A(−2,−4) B(8,1) C(4,4) są kolejnymi wierzchołkami trapezu rownoramiennego ABCD (nie
bedacego rownoleglobokiem) o podstawach AB , CD
oblicz rownanie prostej ktora jest osia symetrii tego trapezu
oblicz wspl. punktu bedacego srodkiem podstawy CD
4 lut 17:25
5-latek: Odpowiedz sobie najpierw na pytanie
Jaki trapez ma os symetrii?
Potem zrob rysunek i już pojdzie latwo
4 lut 17:28
Kacper:
Swój pomysł?
4 lut 17:31
Adefa: zrobilam , i nic
4 lut 17:36
Adefa: policzylam srodek ab to wyszedl s(3,−1,5)
4 lut 17:42
Kacper:
Zrób rysunek.
4 lut 17:50
5-latek:

Punkt S obliczony dobrze
No to os symetrii to przecież prosta prostopadla do AB i przechodzące przez punkt S
Napisz to równanie tej prostej
4 lut 17:50
5-latek: | | 1 | |
Wspolczynnik kierunkowy a prostej AB= |
| |
| | 2 | |
Wspolczynnik kierunkowy prostej prostopadlej do ABwynosi a
1=−2
Rownanie osi symetrii
y=a
1(x−x
s)+y
s
y=−2(x−3)−1,5 = −2x+6−1,5= −2x+4,5
4 lut 18:04
5-latek: szkoda ze ucieklas z forum
4 lut 18:13
Adefa: jak policzyc punkt D?
5 lut 14:48
5-latek: Rownanie prostej rownoleglej do AB i przechodzącej przez punkt C
y=0,5(x−4)+4= 0,5x−2+4= 0,5x+2
Punkt przecięcia się prostej y=−2x+4,5 i prostej 0,5x+2 będzie srodkiem odcinka CD (oznaczmy
go przez P
Teraz ze wzoru na wspolrzedne srodka odcinka oblicz wspolrzedne punktu D
5 lut 17:34
Adefa: dzieki za wskazowke
6 lut 19:41