4 lut 17:02
Jerzy:
źle policzone f'(π)
4 lut 17:08
Uczeń: Czyli wynik będzie y=x−π+1 Zgadza się?
4 lut 17:11
Jerzy:
Tak
4 lut 17:17
Uczeń: Proszę jeszcze o pomoc w narysowaniu wykresu y=1−sinx
4 lut 17:19
Jerzy:
1) y = sinx
2) odbicie symetryczne względem osi OX
3) przesunięcie o 1 do góry
4 lut 17:21
Uczeń: Super rozumiem
Jeszcze a propo drugiego to mam problem z wyliczeniem dziedziny.
Wyszło mi x(x+1)(x−1)+1>0 i nie wiem co dalej z tym zrobić. Gdyby nie było tej jedynki na końcu
to by nie było problemu
4 lut 17:25
grzest: Myślę, że w tym zadaniu nie ma potrzeby znajdowania dziedziny funkcji z logarytmem. Wystarczy
sprawdzenie, że punkt x
0=1 do dziedziny należy. A tak przecież jest.
Dla amatorów długich obliczeń podaję wartość jedynego pierwiastka rzeczywistego wielomianu
x
3−x+1.
| √23 | | 1 | | 1 | |
x1=( |
| − |
| )1/3+ |
| . |
| 233/2 | | 2 | | | |
4 lut 21:53