matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
M:
1
Wykaż, że dla pewnego kąta ostrego α spełniony jest warunek sin
4
α−
=0, to α=45 stopni
4
4 lut 15:49
M:
22 maj 06:00
N:
sinα>0
1
sin
4
α=
4
√
2
sinα=
4
√
1/4
=
√
1/2
=
to α=45
o
2
22 maj 20:18