Reguła podstawiania
Benny: Reguła podstawiania:
Jeśli schemat S(p1, p2, ..., pn) jest prawek rachunku zdań, to również schemat S'(q1, q2,
..., qn)=S(s1(q1, q2, ..., qk), ..., sn(q1, ..., qk)) jest prawek rachunku zdań.
Dowód (przez wartościowanie)
Wiemy, że w(S(p1, ..., pn))=1 niezależnie od wartości logicznych w(p1), ..., w(pn). Niech
teraz q1, ..., qk będą dowolnymi zdaniami logicznymi. Ich wartości logiczne w(q1), w(qk)
jednoznacznie wyznaczają w(s1(q1, ..., qk)), ..., w(sn(q1, ..., qk)).
Dla tych wartości logicznych mamy 1=w(S(s1, ..., sk))=w(S(q1, ... , qk)). Dlaczego? Nie
rozumiem tego przejścia.
4 lut 15:45