Wyznacz równanie parametryczne płaszczyzny.
Dixi: Płaszczyzna przechodzi przez 3 punkty A(1, −1, 1), B(1, 1, 1), C(2, −1, 0).
Wyliczam dwa wektory: AB=[0,2,0], AC=[1,0,−1].
czy te równanie trzeba wyznaczyć z Punktu A i tych dwóch wektorów ?
4 lut 15:24
Mila:
Tak.
n→=[0,2,0]x[1,0,−1] oblicz i pisz równanie płaszczyzny.
4 lut 15:49
Dixi: ale chodzi mi o parametryczne a nie ogólne ;>
4 lut 19:07
Mila:
To przecież jeszcze łatwiej:
x=1+0t+1s
y=−1+2t+0s
z=1+0t−1s gdzie t,s∊R⇔
π:
x=1+1s
y=−1+2t
z=1−1s
4 lut 19:13
Dixi: Dzieki! o to mi chodziło.
4 lut 19:14
Mila:
4 lut 19:30