Pochodna funkcji w punkcie
Marcin: Oblicz pochodną funkcji f(x) = x2 w punkcie x0 = −2. Rozpisałby mi ktoś ten przykład? Z góry
dziękuje.
4 lut 14:31
kochanus_niepospolitus:
rozumiem, że ma to być z definicji ?!
4 lut 15:19
Marcin: Dokładnie tak, wyjdzie może 0 czy coś skopałem?
4 lut 17:58
Saizou :
| f(x+h)−f(x) | | f(−2+h)−f(−2) | | (−2+h)2−(−2)2 | |
| = |
| = |
| = |
| h | | h | | h | |
| 4−4h+h2−4 | | h2−4h | |
| = |
| =h−4→−4 gdy h→0 |
| h | | h | |
zatem f'(−2)=−4
4 lut 18:02
Marcin: W książce nad tym zadaniem mam dokładnie taki wzór: f'(x0) = limx>x0 f(x) − f(x0) / x − x0
.
Czym one się różnią ?!
4 lut 18:07
Mila:
To inna postać : Wychodzi to samo.
| | x2−(−2)2 | | x2−4 | |
lim x→x0 |
| =lim x→x0 |
| = |
| | x+2 | | x+2 | |
| | (x−2)*(x+2) | | (x−2) | |
=lim x→x0 |
| =lim x→x0 |
| =−2−2=−4 |
| | x+2 | | 1 | |
4 lut 18:25
Marcin: Ja ciągle zamieniałem te dwa minusy na początku na plus... Dzięki już wiem w czym błąd

.
4 lut 18:28