Sprawdzian - funkcja wykładnicza
Rockarou: Witam, prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu poniższych zadań, które miałem na sprawdzianie. Niby
policzyłem, ale miałem napisane "błędna metoda". Jutro piszę poprawę i chciałbym mieć pewność
co do zadań tego typu.
[1.] Oblicz:
a)
√2√3 * (1/3√3−√2 + 1/3√3+√2)=
Nawias zapisany w ten sposób:
b)
[(
81625)
−34:(1
23)
3−(0,125)
13]
−2=
[2.]
a) Oblicz nierówność:
(
12√2)
x+1 * 8
x−2 < 0,25
3x−4
b) Oblicz równanie:
(
85)
x−3x+2 = (
2564)
x
[3.] Oblicz m. (Tutaj miałem napisane "błędna metoda")
4
x + (m−2) * 2
x + 4=0
[4.] Miałem funkcję f(x)=a
x i punkt A(−0,5;2).
Narysowałem wykres funkcji, ale później miałem równanie:
g(x)=f(x−2)+1
i nie wiedziałem co z tym zrobić.
Prosiłbym chociaż o obliczenia, bo właśnie na nich straciłem najwięcej punktów, a z wykresem
powinienem sobie poradzić. Z góry dziękuję za pomoc.