Wyznacz przedzial monotoniczności;
Patii: Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji
F (x)= 8x/(x2 +4)
4 lut 12:11
Jerzy:
Zaczynamy od dziedziny i pochodnej
4 lut 12:21
Arturek_lat_7:
Jeszcze parzystosc/nieparzystosc warto sprawdzic bo to mocno skroci pozniejsze rachunki.
4 lut 12:22
Patii: Niestety ja i funkcja homograficzna jesteśmy jak pług i Tico, gdzie ja jestem Tico.
4 lut 13:31
Patii: Wyszło mi ze Df=R
Pochodna funkcji −8x2+32/(x2+4)2
Funkcja fx jest stała gdy f'x jest stale czyli dla x=+/−2
Fx jest rosnąca gdy f'x jest większa od 0 i gdy x €(−2,2)
A fx jest malejąca gdy f'x jest mniejsza od 0 i gdy x €(−∞,−2)u (2,+∞)
I co dalej ?
4 lut 13:42
Jerzy:
I to koniec zadania
4 lut 14:19