okrag o rownaniu x^2 y^2-2x-3=0 przecina os y w punktach o wspolrzednych
Pawcio: okrag o rownaniu x2+y2−2x−3=0 przecina os y w punktach o wspolrzednych:
a)(−√3,√3) i (0,0)
b)(0,0) i (√3,−√3)
c)(−√3,0) i (√3,0,)
d)(0,−√3) i (0,√3)
20 gru 13:25
Pawcio: plis prosze o pomoc
20 gru 14:50
Edek: (x−1)
2+y
2−4=0
(x−1)
2+y
2=4
S(1,0) r=2
i wychodzi nam wówczas odp. d

,skorzystaj z trójkąta pitagorejskiego jaki tworzy początek układu współ. z środkiem okręgu
oraz punktu przecięcia osi y z promieniem
20 gru 15:15
Nikka: Jeśli okrąg ma przecinać oś OY to wystarczy podstawić pod x liczbę 0 (punkty przecięcia mają
postać (0, y)):
x = 0 → 02 + y2 − 2*0 −3 = 0
y2 −3 = 0
y = √3 lub y = −√3
Punkty przecięcia to (0, √3) i (0, −√3) czyli odpowiedź d.
20 gru 15:33