Ciągi układ równań
nervovy: Witam potrzebuje pomocy w rozwiązaniu tego układu równań
a1+a3=2
a2*a4=2
W zadaniu mam wyznaczyć róznicę ciągu (an)
4 lut 11:24
Jerzy:
Zamiast bzdur napisz treść zadania
4 lut 11:29
nervovy: Wyznacz różnicę ciągu arytmetycznego,nie dopisałem...reszta tak jak jest napisane
4 lut 11:30
kochanus_niepospolitus:
więc masz:
2a1 + 2r = 2 −> a1 = 1−r
(a1+r)*(a1+3r) = 2 −> 1*(1−r + 3r) = 2 −> 1 + 2r = 2 −> r = ....
4 lut 11:34
nervovy: Dziękuje popełniłem głupi błąd przez co wychodziło mi inne a1 i nie mogłem sie go doszukać ..
4 lut 11:37