kochanus_niepospolitus:
Zauważ na początku, że po samym przeczytaniu treści zadania 2 odpowiedzi Ci 'odpadają'.
Skoro ciąg jest NIEMONOTONICZNY (a jednocześnie jest geometryczny), to znaczy że wyrazy tego
ciągu będą naprzemiennie dodatnie i ujemne, skoro a
3 jest ujemne to:
a
4 dodatnie
a
5 ujemne
a
6 dodatnie
itd.
w takim razie odpowiedź A i C nie spełniają tego wymogu i już nie trzeba sobie nimi główki
zawracać.
Następna rzecz − odpowiedzi A i D są niemalże takie same (różnią się tylko znakiem) co może
sugerować, że któraś z nich będzie prawidłowa. Skoro A już wykluczyliśmy, to podejrzenie pada
na D.
| | a7 | |
Jeżeli odpowiedź D byłaby prawidłowa, to a6 = 2 i a7 = −4 .... |
| = q = −2. |
| | a6 | |
W takim razie mielibyśmy:
| | 1 | | 1 | |
a4 = a3*q = (− |
| )*(−2) = |
| = 0.5 |
| | 4 | | 2 | |
| | 1 | |
a5 = a4*q = |
| *(−2) = −1 |
| | 2 | |
a
6 = a
5*q = (−1)*(−2) = 2
a
7 = a
6*q = 2*(−2) = −4
czyli pasuje.
W takim razie odpowiedź to D.
I tak się robi zadania testowe. Myśli zanim zacznie się rozwiązywać.
Można też standardowo:
q =
− 4√16 ('minus' ze względu na niemonotoniczność ciągu)
i wyliczasz a
5 i a
6 jak powyżej.