Janek191:

e
2 = (− 3 − 3)
2 + ( 7 − (−5))
2 =36 + 144 = 180 = 36*5
e = 6
√5
oraz
0,5 e*f = 30 / * 2
e*f = 60
6
√5*f = 60
f = 2
√5
=======
S − punkt przecięcia się przekątnych
| | 3 −3 | | − 5 + 7 | |
xs = |
| = 0 ys = |
| = 1 |
| | 2 | | 2 | |
S = ( 0, 1)
Okrąg o środku S i promieniu r = p[5}
( x − 0)
2 + ( y − 1)
2 = 5
Prosta prostopadła do pr AC
a = − 2
więc
y = 0,5 x + b
1 = 0,5*0 + b ⇒ b = 1
y = 0,5 x + 1
−−−−−−−−−−−−−−−
x
2 + ( 0,5 x + 1 − 1)
2 = 5
x
2 + 0,25 x
2 − 5 = 0 / *4
5 x
2 − 20 = 0 / : 5
x
2 − 4 = 0
x = − 2 lub x = 2
y = 0,5*(−2) + 1 = 0 lub y = 2
Odp.
B = ( 2, 2) C = ( − 2, 0)
========================