Wielomiany cd.
Obrałemcęzure: Pierwiastki wielomianu w(x)=x3+px2+qx+6 są liczby 1 i −3 wyznacz wartość współ. p i q oraz
trzeci pierwiastek wielomianu W.
p i q obliczyłem wstawiając W(1) i W(−33) z układu równań
p=0
q=−6
potem zrobiłem wzorem Hornera w( x ) / x−1 i ma wyjść x=2 i mam błędny wynik obliczy ktoś
poprawnie?
3 lut 22:32
===:
już widać że źle
1+p+q+6=0 ⇒ p+q=−7 a u Ciebie −6
3 lut 22:38
Janek191:
W(1) = 1 + p + q + 6 = p + q + 7 = 0 ⇒ q = − p − 7
W(−3) = − 27 + 9 p − 3 q + 6 = 9 p − 3 q − 21 = 0 ⇒ 9 p − 3 q = 21
9 p − 3*( − p − 7) = 21
9 p + 3 p + 21 = 21
12 p = 0
p = 0
====
0 − 3 q = 21 ⇒ q = − 7
q = − 7
=====
3 lut 22:40
Obrałemcęzure: no tak q=−7 nic chyba pora spać

bo już źle przepisuję a dałbyś mi radę tego ostatniego x
wyliczyć ?
3 lut 22:41
===:
x=2
3 lut 22:48