matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rownanie trygonometryczne
Dexxxxter:
rownanie trygnometryczne dana funkcja f(x)=cosx
π
z postaci f(
−x) + f(x)−1=0
2
doszedlem do
π
√
2
*sin(x−
)−1=0
4
ktos ma pomysł co dalej?
3 lut 22:31
Janek191:
π
1
sin ( x −
) =
4
√
2
π
π
π
π
x −
=
+ 2π*k lub x −
= π −
+ 2π*k
4
4
4
4
itd.
3 lut 22:34
Dexxxxter:
itd? a to juz nie koniec zadania?
π
ze x=
+2π*k lub x=π+2π*k k∊C
2
?
3 lut 23:00
Janek191:
Tak.
3 lut 23:28