Postać trygonometryczna
Maciek: Proszę o pomoc przy zadaniu :
Korzystając z postaci trygonometrycznej (lub wykładniczej) liczb zespolonych rozwiązać równanie
_
z3=(−2−2√3i)*z
Wynik podać w postaci algebraicznej.
_
To "z" przez który mnożymy cały nawias to sprzężenie liczby zespolonej, czyli x−iy.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
3 lut 22:19
piotr: |z|3*ei*3φ=4(−1/2−(√3/2)i)|z|*e−i*φ
czyli |z|=2
φ=(−2π/3+2kπ)/4 k∊C
3 lut 23:40
Maciek: skąd wziąłeś to e−i*φ ?
I co się stało z tym sprzężeniem ?
4 lut 10:47
kochanus_niepospolitus:
no to jest właśnie część 'tego spężenia'
4 lut 11:06
Maciek: Nadal nie rozumiem. Mógłbyś mi wytłumaczyć jak to sie stało, że ta potęga sie tam pojawiła ?
4 lut 11:53
kochanus_niepospolitus:
człowieku:
postać trygonometryczna liczby zespolonej z = a + bi wynosi:
z = |z| * (cosφ + isinφ)
gdzie:
a = |z|*cosφ
b = |z|*sinφ
można to jeszcze inaczej zapisać jako:
z = |z|*eiφ
jednak należy pamiętać ... to NIE JEST postać trygonometryczna tylko wykładnicza (ale krótszy
zapis ... a na koniec możesz zmienić na trygonometryczną).
więc masz:
z3 = (|z| eiφ)3 − |z|3*e3iφ
sprzężenie z = |z|e−iφ
i koniec ... to jest PODSTAWA podstawy liczb zespolonych. To jest teoria którą MUSISZ znać
jeżeli chcesz cokolwiek wyliczyć w ciele liczb zespolonych.
4 lut 12:01