Zadanko przed Snem Wielomiany
Obrałemcęzure: Pierwiastki wielomianu w(x)=x3+px2+qx+6 są liczby 1 i −3 wyznacz wartość współ. p i q oraz
trzeci pierwiastek wielomianu W.
p i q obliczyłem wstawiając W(1) i W(3) z układu równań
p=0
q=−6
potem zrobiłem zorem hornera w(x)/x−1 i ma wyjść x=2 i mam błędny wynik obliczy ktoś poprawnie
?
3 lut 22:06
Janek191:
Trzeba było obliczyć W( −3) , a nie W(3)
3 lut 22:08
Obrałemcęzure: ajj tak zrobiłem błąd przy pisaniu
3 lut 22:10
Obrałemcęzure: późna godzina umysł chce spać 4 kawa i lecimy do 1 w nocy z matematyką xD
3 lut 22:10
Obrałemcęzure: Janek191 jesteś ?
3 lut 22:22