s
undefined: | | sin3 | | sinx(1−cos2x) dx | |
∫ |
| dx = ∫ |
| ; t=cosx, −dt=sinxdx |
| | cos7x | | cos7 | |
| | 1−t2)dt | |
−∫ |
| =−∫t−7dx+∫t−5dx |
| | t7 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=− |
| − |
| =− |
| − |
| |
| | 6t6 | | 4t4 | | 6cos6x | | 4cos4x | |
Dlaczego to jest źle?
3 lut 21:44
undefined: Może ktoś pomóc? @mila
3 lut 21:48
Saizou :
ja nie widzę błędu
a zrób sprawdzenie tzn. zróżniczkuj wynik
3 lut 21:53
undefined: | | tg4x | | tg6x | |
Prawidłowy wynik to |
| * |
| +c tak mam w zeszycie tylko, że tam jest |
| | 4 | | 6 | |
rozwiązywane podstawieniem, które trzeba umieć na pamięć.
3 lut 21:57
3 lut 21:59
undefined: Błąd musi być w pierwszym przejściu. Czyżby to było nie dozwolone?
3 lut 22:02
Jerzy:
Twoje rozwiązanie jest prawidłowe
3 lut 22:16
Saizou : nie masz błędu (poza znakiem)
| | 1 | |
symbolab musi coś źle interpretować bo |
| =sec x |
| | cosx | |
3 lut 22:21
piotr:
| sin3x | | sin2x+cosx | | 1 | | 1 | |
| =tg3x* |
| * |
| =tg3x*(tg2x+1)* |
| |
| cos7x | | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
t=tgx
∫t
3(t
2+1)dt
3 lut 22:23
undefined: @piotr Dziękuje,
Dlaczego moje rozumowanie było błędne?
4 lut 00:27
undefined: @piotr w sumie to nie rozumiem, skad sin2x+cosx?
4 lut 00:32
undefined: Czy to forum uczęszczane jest tylko przez gimnazjalistów?
4 lut 12:10
Jerzy:
Jedynka trygonometryczna ( żle zapisana)
4 lut 12:30
Arturek_lat_7: Tam masz sin2x +cos2x co uzyskal z jedynki trygonometrycznej
4 lut 12:31
undefined: dzięki

tylko dalej nie wiemy dlaczego moje rozwiązanie nie działa
4 lut 18:23
Saizou :
ale twoje rozwiązanie jest ok
4 lut 18:33
Jerzy:
Jeszcze raz Ci mówię,że masz dobrze ( tylko zapis w innej formie),
policz pochodną i powinieneś dojść do funkcji podcałkowej
4 lut 18:34